Podčetrtek Enodnevni izlet po Kozjanskem

ČEBELARSTVO KOZMUS – OGLED PILŠTANJA – EKOLOŠKA KMETIJA KUKOVIČIČEV MLIN – GRAD PODSREDA – KOSILO NA TURISTIČNI KMETIJI

Trajanje 9:00 - 16:30

Vabljeni v osrčje Kozjanskega na enodnevni izlet, za vas so pripravili zanimiv program, ki je primeren predvsem za skupine. V okviru izleta se boste seznanili s čebelarstvom, mlinarstvom, bogato zgodovino območja, naravno in kulturno dediščino Kozjanskega ter okusili del odlične kulinarike. Zagotovo se boste imeli nepozabno lepo.

1
Trajanje 9:00 - 10:30

OGLED ČEBELARSTVA KOZMUS

Da imajo pri njih čebele poseben pomen, boste začutili na vsakem koraku. Že ko vas bo sprejel dr. Peter Kozmus, podpredsednik svetovne čebelarske organizacije in strokovnjak za čebelarstvo, ki se tudi poklicno ukvarja z varovanjem kranjske sivke, boste začutili spoštovanje in ljubezen do teh nadvse pomembnih malih bitij, ki so vse bolj ogrožene. Razkazal vam bo čebelnjak, predstavil vlogo čebelarja, razložil zakaj so čebele ogrožene in kaj lahko vsi skupaj naredimo, da jim bo v prihodnje bolje. Odgovoril vam bo na vprašanja glede čebeljih pridelkov, tehnologije čebelarjenja, vzreje matic ... Na koncu boste degustirali različne vrste medu čebelarstva Kozmus s pirinim kruhom. Možen je tudi nakup domačih izdelkov.

2
Trajanje 10:30 - 12:00

Ogled Pilštanja in degustacija drnulovca

Po trgu vas bo popeljal lokalni turistični vodnik. Ogledali si boste pranger, staro šolo z muzejsko učilnico, farno cerkev s fresko in kipom edine slovenske svetnice (Sv. Eme), ki je bila rojena na Pilštanju. Ob tem boste izvedeli mnoge zanimive zgodbe in tudi razlog, zakaj na Pilštanju tako cenijo dren. V stari učilnici boste imeli pouk po starem, naučili se boste Pilštanjsko himno "Čez Pilštanj voda teče," degustirali pa boste tudi znameniti drnulovec.

3
Trajanje 12:00 - 13:30

OGLED EKOLOŠKE KMETIJE KUKOVIČIČEV MLIN

Na kmetiji imajo delujoč mlin na vodni pogon za mletje žit. Spoznali in ogledali si boste celoten postopek mletja žit. Ob ogledu vam bodo ponudili v pokušino več vrst kruha z namazi in domač sok. Na ekološki kmetiji Kukovčičev mlin je možen nakup različnih vrst moke, kruha, čajev, zelišč, marmelad, piškotov, sadja in zelenjave.

4
Trajanje 13:30 - 15:00

OGLED SREDNJEVEŠKEGA GRADU PODSREDA

Sprejel vas bo lokalni turistični vodnik, ki vas bo popeljal po "najbolj grajskem izmed vseh gradov" na Slovenskem. V njem si boste med drugim ogledali več stalnih in priložnostnih razstav, kakor tudi poročno dvorano. Grad Podsreda je eden redkih kulturnih spomenikov romanske dobe, ki se je preko prenove iz propadajočega stanja dvignil k bogatemu kulturnemu življenju.

5
Trajanje 15:00 - 16:30

OGLED TURISTIČNE KMETIJE MRAMOR IN KOSILO

Vinograde družine Mramor ter njihov vinotoč Gruska, ki ležijo v osrčju zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka, obkroža prečudovita narava. Vinotoč, v katerem bodo poskrbeli za topel sprejem ter seveda za odlično hrano in pijačo, so poimenovali kar po Gruski jami, ki se nahaja le 200 metrov od vinotoča. Po ogledu vas bodo pogostili s kosilom. Domači okusi vas bodo navdušili. Gostitelji pravijo, da so pri njih na krožniku vedno pristne kozjanske dobrote, saj prisegajo na domačo hrano izvrstne kakovosti. Turistična kmetija Mramor se nahaja ob lepo prenovljenem kozolcu toplarju s katerega boste uživali v čudovitem razgledu na okoliške vinograde.