KOZJANSKI PARK IZLET PO JABOLČNI POTI

Trajanje 09:00 - 16:00

Spoznajte neokrnjeno regijo Kozjansko, ki se v svojem srcu prepleta z eno najlepših slovenskih naravnih vrednot – Kozjanskim parkom. Sledite zgodbi kozjanskega jabolka vse do izvora, užijte vonj cvetočih sadovnjakov, kjer uspeva več kot sto različnih starih sort jabolk, pustite, da se vas dotakne gostoljubnost domačinov in obudite najlepše spomine, ko zadiši sveže pečen kruh iz krušne peči. Užijte Kozjansko – pokrajino neskončnih doživetij, ki bo zbudila vse vaše čute.

 

1
Trajanje 09:00 - 10:30

KOZJANSKI PARK – KJER JE JABOLKO VEČ KOT SADEŽ

Začnite dan na srednjeveškem trgu Podsreda, kjer se vsako leto odvija Praznik kozjanskega jabolka in kjer je sedež največjega regijskega parka v Sloveniji – Kozjanskega parka. Povezava s travniškimi sadovnjaki doprinaša k ohranjanju biotske pestrosti v zavarovanem območju in že desetletja plete uspešno zgodbo o Kozjanskem, jablanah in jabolkih. Na upravi parka vas bodo prijazno sprejeli in vam pokazali film "Travniški sadovjaki", razstavo ptic, naravno čistilno napravo ter postregli jabolčni sok iz jabolk kozjanskih travniških sadovnjakov.

 

2
Trajanje 11:00 - 12:00

POKUŠINA JABOLČNEGA VINA V GOSTILNI PURE

Po obisku sedeža parka se bo prilegel kozarček posebnega jabolčnega vina iz sorte bobovec, ki ga pridelajo na Ekološki kmetiji Dobravc. Družinska kmetija, katere travniški sadovnjaki rastejo v Kozjanskem parku, iz stoletnih jablan že več let ustvarja okusne jabolčne izdelke. Pokušina jabolčnega vina ob spremljavi domačega narezka bo potekala v stari trški gostilni, preurejeni v belgijsko pivnico, ki je od sedeža parka oddaljena le nekaj korakov, vodi pa jo belgijska družina. Tu lahko poskusite tudi več različnih vrst belgijskih piv.

Pokušina jabolčnega vina

3
Trajanje 12:00 - 14:00

JABOLČNO KOSILO V KOZJANSKEM DVORU

Kozjanski dvor vabi v prenovljeno pivnico, picerijo in osrednji del ter zunanjo teraso ob ribniku v prijetni senci mogočnih vrbovih dreves, kjer so na voljo domače dobrote, neposredno s kmetij. V Dvoru bodo poskrbeli za popoln zaključek popotovanja po jabolčni poti s prav posebnim jabolčnim menijem, ki ga sestavljajo značilna kozjanska juha korejevec, pečenka, ocvrt puran s sezamom, pražen krompir in zelenjavni riž, za sladko piko na i pa bo poskrbela sladica – jabolčni tiramisu s karameliziranim jabolkom.

 Kozjanski dvor

4
Trajanje 14:00 - 16:00

OBISK KUKOVIČIČEVEGA MLINA S POKUŠINO JABOLČNIH DOBROT

Sledi obisk Ekološke kmetije Kukovičičev mlin, ki se ponaša z enim redkih delujočih mlinov na vodni pogon za mletje žit v Sloveniji. Ogledali si boste celoten postopek mletja žit in spoznali delovanje mlina ter poskusili jabolčno pecivo iz domačih kozjanskih jabolk in ostale dobrote njihove kmetije, in sicer več vrst kruha z namazi in domač sok. Na ekološki kmetiji je možen tudi nakup različnih vrst moke, kruha, čajev, zelišč, marmelad, piškotov, sadja in zelenjave.Kukovičičev mlin

5

SPANJE V APARTMAJU NA GRADU PODSREDA IN RAZVAJANJE V TERMAH OLIMIA

Preživite noč v apartmajih na najbolj grajskem med gradovi na Slovenskem. Na novo urejeni apartmaji vam ponujajo unikatno doživetje spanja med grajskimi zidovi. Preživite noč, kot graščak in užijte tišino grajskih zidov in lepoto neokrnjene narave Kozjanskega parka.

Da bo bivanje še bolj sproščujoče se odpravite v bližnje Terme Olimia na 3 - urno razvajanje v Wellness centru Orhidelia. Popotniku, ki je našel zatočišče znotraj starodavnih grajskih zidov najbolj grajskega gradu Podsreda in je ob koncu pestrega dne željan dobre grajske jedače in pijače, zvečer ob vrnitvi na grad postrežemo grajski narezek, sestavljen iz pristnih domačih dobrot, ki jih za vas pripravijo na bližnji Kmetiji Kunej. Če bo vaša ekscelenca poleg odlične jedače, željna še dobre pijače, vam ob narezku priporočamo naročilo domačega naravnega soka ali odlične vinske spremljave - buteljčnega vina kozjanskih gričev iz Vinotoča.

Kozjanski park je znan po sožitju kulinarike in človeka ter, da naš navdih črpamo iz narave. Zjutraj vas bo zato pričakal pravi pravcati kozjanski zajtrk domačih dobrot v košarici, ki ga lahko bodisi pojeste na gradu, ali pa se odpravite v naravo in uživate v dobrotah na pikniku.Sobe na Gradu Podsreda