PODČETRTEK IZLET PO POTEH SVETE EME

POHOD PO EMINI TEMATSKI POTI - OGLED MINORITSKEGA SAMOSTANA OLIMJE - KOSILO V HIŠI VIN EMINO

Trajanje 09:00 - 16:30

Neokrnjena narava  in lepa urejenost krajev takoj pritegnejo na obiske in  potepe, lahko tudi peš ali s kolesom po urejenih poteh.  Ogleda vredni so kulturnozgodovinski spomeniki, predvsem  številne cerkve, raztresene malone po vseh okoliških gričih. Ponosni smo na naše vinogradnike in kletarje. Ob  obisku njihovih kleti obiskovalci lahko poskusite odlična in  kakovostna vina.

1
Trajanje 09:00 - 11:30

POHOD PO EMINI TEMATSKI POTI

Izlet pričnemo s pohodom po Emini tematski poti. Pohod se začne na koncu vasi Pristava, se povzpne do cerkve Sv. Eme in se nato spusti do Vonarskega jezera.  Pot je dolga 2,6 km in poteka po tlakovani stezi, ki smo jo v sklopu projekta ureditve obnovili. 

 

2
Trajanje 11:30 - 13:30

Ogled Minoritskega samostana Olimje

Ekskurzijo nadaljujemo  z obiskom Minoritskega samostana Olimje. Nekdanje grajsko poslopje leži na 265 metrih nadmorske višine na zgornjem koncu doline Olimskega potoka. Na mestu sedanjega samostana je nekoč stal stolp, ki je bil verjetno zgrajen okrog leta 1015 in je pripadal Pilsteinskim grofom. Lastnica je bila tudi Hema Krška. Sedaj v Samostanu živijo patri Minoriti, ki sedaj skrbijo za samostan in cerkev. Patri so oživili tradicijo samostanskega lekarništva in v samostanskem zeliščnem vrtu gojijo zdravilne rastline, v prostorih samostana pa so uredili zeliščno lekarno z domačimi zdravili.

3
Trajanje 14:00 - 16:30

KOSILO V HIŠI VIN EMINO

Pot vas bo peljala v Imeno v Hišo vin Emino. Za vrhunska in kakovostna vina Emino iz šmarsko – virštanjskega vinorodnega pod okoliša velja posebna harmonija – v njih se pretaka muzika domačih poljan in v slednji kapljici tisočletna vinska tradicija, ki domuje v Hiši vin Emino. Znani so tudi po svoji kulinariki, saj pri svoji ponudbi uporabljajo domače sestavine.

Pripravili vam bodo Emin meni, ki je bil razvit v sklopu projekta Ureditve Emine tematske Poti.