Kozjansko Kozjanska dogodivščina za upokojence

Ogled gradu Podsreda - Ogled čebelarstva Kozmus s sladko degustacijo - Ogled Kukovičičevega mlina z degustacijo kruha in domačega soka - Ogled Kozjega: šola moje mame in zapori - Pozno kosilo

Trajanje 10:30 - 17:00

Vabljeni v osrčje Kozjanskega na enodnevni izlet, za vas so pripravili zanimiv program, ki je primeren za tiste, ki se vsak dan radi naučijo kaj novega. V okviru izleta se boste seznanili s čebelarstvom, mlinarstvom, bogato zgodovino območja in dediščino Kozjanskega ter okusili del odlične kulinarike. Zagotovo se boste imeli nepozabno lepo.

 

1
Trajanje 10:30 - 11:30

OGLED SREDNJEVEŠKEGA GRADU PODSREDA

Sprejel vas bo lokalni turistični vodnik, ki vas bo popeljal po "najbolj grajskem izmed vseh gradov" na Slovenskem. V njem si boste med drugim ogledali več stalnih in priložnostnih razstav, kakor tudi poročno dvorano. Grad Podsreda je eden redkih kulturnih spomenikov romanske dobe, ki se je preko prenove iz propadajočega stanja dvignil k bogatemu kulturnemu življenju.

3
Trajanje 13:30 - 14:30

Ogled čebelarstva Kozmus s sladko degustacijo

Da imajo pri njih čebele poseben pomen, boste začutili na vsakem koraku. Že ko vas bo sprejel dr. Peter Kozmus, podpredsednik svetovne čebelarske organizacije in strokovnjak za čebelarstvo, ki se tudi poklicno ukvarja z varovanjem kranjske sivke, boste začutili spoštovanje in ljubezen do teh nadvse pomembnih malih bitij, ki so vse bolj ogrožene. Razkazal vam bo čebelnjak, predstavil vlogo čebelarja, razložil zakaj so čebele ogrožene in kaj lahko vsi skupaj naredimo, da jim bo v prihodnje bolje. Odgovoril vam bo na vprašanja glede čebeljih pridelkov, tehnologije čebelarjenja, vzreje matic ... Na koncu boste degustirali različne vrste medu čebelarstva Kozmus s pirinim kruhom. Možen je tudi nakup domačih izdelkov.

3
Trajanje 12:00 - 13:00

Ogled Kukovičičevega mlina z degustacijo kruha in domačega soka

Vse, ki vas zanima kako iz žita nastane moka, bodo navdušili na ekološki kmetiji, kjer vam bodo v Kukovičičevem mlinu prikazali postopek mletja moke na kamne. Je eden redkih delujočih mlinov na vodo v Sloveniji, ki bogato družinsko tradicijo uspešno povezuje s sodobnimi načini pridelave. Na ekološki kmetiji Kukovičič vam bodo ponudili voden ogled in degustacijo domačih izdelkov. Poskusili boste tri vrste kruha z domačimi namazi in sezonske sokove.

4
Trajanje 15:00 - 16:00

KOZJE S ŠOLO MOJE MAME, STARIMI ZAPORI IN KROFLNOVIM MLINOM

Naselje Kozje se omenja že leta 1016 kot dvor s 30 kmetijami. Nastalo je ob cesti Kunšperk - Pilštanj kot sejemsko naselje. Ogledali si boste trg ter Šolo moje mame, to je muzejska učilnica iz časov Kraljevine Jugoslavije, ki jo je v samem središču kraja uredil kozjanski rojak Marjan Marinšek. Razstavljena so originalna šolska vrata stare šole ter celoten razred z lesenimi klopmi in šolsko tablo ter učnimi pripomočki. V Kozjem je na ogled tudi stari zapor nekdanjega Okrajnega sodišča Kozje. Zapor ima pet celic, razstava pa zajema štiri celične prostore. Ob koncu pa si boste ogledali še Kroflnov mlin, ki stoji ob izteku Bistrega grabna, stisnjen na ozko polico med potokom in skoraj previsno steno strmega hriba Kozjeka.

5
Trajanje 16:00 - 17:00

Pozno kosilo na Kozjanskem dvoru

Kozjanski dvor vas vabi v prenovljeno pivnico, restavracijo in picerijo ter zunanjo teraso ob ribniku v prijetni senci vrb. V kozjanski pivnici boste lahko svoje brbončice sprostili ob pestri ponudbi točenih piv, ob požirku piva pa vas bodo na Dvoru v okviru paketa razvajali s kosilom, ki ga pripravljajo sezonsko in ga obogatijo z različnimi domačimi dobrotami z lokalnih kmetij, od koder med drugim dobivajo tudi domačo pašteto, salame, pršut in klobase.