Kozje PO KOZJANSKIH DOMAČIJAH

KUKOVIČIČEV MLIN – KOZJE S ŠOLO MOJE MAME, STARIMI ZAPORI IN KROFLNOVIM MLINOM – DOMAČIJA MRAMOR IN KOSILO – KMETIJA SINKOVIČ Z DEGUSTACIJO MLEČNIH IZDELKOV

Trajanje 10:00 - 15:00

Doživetje vas bo popeljalo po Kozjanskih domačijah, kjer si boste lahko ogledali delovanje mlina nekoč in danes, pa tudi kakšno je bilo včasih šolstvo in sodstvo v teh krajih. Zagotovo pa bo to doživetje navdušilo vse gurmane, ki želite okusiti pristne domače izdelke in gostoljubje kozjanskih domačij.

1
Trajanje 10:00 - 11:30

OGLED EKOLOŠKE KMETIJE KUKOVIČIČEV MLIN

Na kmetiji imajo delujoč mlin na vodni pogon za mletje žit. Spoznali in ogledali si boste celoten postopek mletja žit. Ob ogledu vam bodo ponudili v pokušino več vrst kruha z namazi in domač sok. Na ekološki kmetiji Kukovčičev mlin je možen nakup različnih vrst moke, kruha, čajev, zelišč, marmelad, piškotov, sadja in zelenjave.

2
Trajanje 11:30 - 12:30

KOZJE S ŠOLO MOJE MAME, STARIMI ZAPORI IN KROFLNOVIM MLINOM

Naselje Kozje se omenja že leta 1016 kot dvor s 30 kmetijami. Nastalo je ob cesti Kunšperk - Pilštanj kot sejemsko naselje. Ogledali si boste trg ter Šolo moje mame, to je muzejska učilnica iz časov Kraljevine Jugoslavije, ki jo je v samem središču kraja uredil kozjanski rojak Marjan Marinšek. Razstavljena so originalna šolska vrata stare šole ter celoten razred z lesenimi klopmi in šolsko tablo ter učnimi pripomočki. V Kozjem je na ogled tudi stari zapor nekdanjega Okrajnega sodišča Kozje. Zapor ima pet celic, razstava pa zajema štiri celične prostore. Ob koncu pa si boste ogledali še Kroflnov mlin, ki stoji ob izteku Bistrega grabna, stisnjen na ozko polico med potokom in skoraj previsno steno strmega hriba Kozjeka.

3
Trajanje 12:30 - 14:00

OGLED TURISTIČNE KMETIJE MRAMOR IN KOSILO

Vinograde družine Mramor ter njihov vinotoč Gruska, ki ležijo v osrčju zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka, obkroža prečudovita narava. Vinotoč, v katerem bodo poskrbeli za topel sprejem ter seveda za odlično hrano in pijačo, so poimenovali kar po Gruski jami, ki se nahaja le 200 metrov od vinotoča. Po ogledu vas bodo pogostili s kosilom. Domači okusi vas bodo navdušili. Gostitelji pravijo, da so pri njih na krožniku vedno pristne kozjanske dobrote, saj prisegajo na domačo hrano izvrstne kakovosti. Turistična kmetija Mramor se nahaja ob lepo prenovljenem kozolcu toplarju s katerega boste uživali v čudovitem razgledu na okoliške vinograde.

4
Trajanje 14:00 - 15:00

OGLED KMETIJE SINKOVIČ Z DEGUSTACIJO MLEČNIH IZDELKOV

V osrčju Kozjanskega se v neokrnjenem podeželskem okolju nahaja kmetija Sinkovič. Glavna dejavnost na kmetiji je prireja mleka, ki ima že več kot 40-letno tradicijo. Iz polnovrednega mleka, ki mu ni nič dodano niti odvzeto, izdelujejo probiotične sadne in navadne jogurte, skuto, namaze ter mlade sire. Pri njih si boste ogledali celotno kmetijo in proizvodne prostore ter sirarno. Ob koncu pa vas bodo navdušili tudi z degustacijo njihovih okusnih izdelkov: jogurtov, sirov, namazov, grškega jogurta…