PODČETRTEK, BISTRICA OB SOTLI, KOZJE SPOZNAJMO KOZJANSKO

Grad Podsreda – turistična kmetija Mramor

Na gradu Podsreda boste izvedeli zakaj mu pravijo „najbolj grajski med gradovi“, pokukali v grajsko ječo, kuhinjo in klet ter občudovali prelepo renesančno dvorano. Na turistični kmetiji Mramor pa vas bodo navdušili z domačo kulinariko in vinsko kapljico ter s čudovitim razgledom s prenovljenega kozolca.

Ogled gradu Podsreda

Najbolj grajski med gradovi

Gradu Podsreda, »najbolj grajskemu med gradovi na Slovenskem«, pripada posebno mesto med gradovi na območju Kozjanskega parka, saj z bogato kulturno dejavnostjo živi še danes. Je eden redkih kulturnih spomenikov romanske dobe, ki je v zadnjih tridesetih letih iz skoraj propadajočega stanja skozi celovito prenovo postal pomemben nosilec dogajanja in celostne ponudbe v tem delu Slovenije. Grad Podsreda živi polno in bogato življenje zlasti v toplejših mesecih, ko se na gradu odvijajo številne prireditve, na katerih se predstavljajo domači in tuji umetniki.

Veliko kulturnega dogajanja

Ogledali si boste grajske prostore, renesančno dvorano, stalno slikarsko razstavo Franceta Slane, stalno zbirko stekla iz nekdanjih glažut, grajsko ječo in kuhinjo, grajsko klet, kjer si lahko ogledate predstavitev zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka ter grajsko podstrešje in galerije, kjer gostijo številne razstave priznanih domačih in tujih umetnikov. Renesančna dvorana je tudi uradni poročni prostor.

Na gradu Podsreda nudijo tudi možnost ogleda video predstavitve naravne in kulturne dediščine Kozjanskega parka, nakupa lokalnih izdelkov in spominkov v trgovinici, degustacije soka, najema grajske kuhinje in renesančne dvorane ter izvedbe kulturnih dnevov.

TIC-zanimivosti-galerija-GradPodsreda2-1091x727

Narezek z vinsko spremljavo na turistični kmetiji Mramor

Topel sprejem in okušanje domačih dobrot

Vinograde družine Mramor ter njihov vinotoč Gruska, ki ležijo v osrčju zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka, obkroža prečudovita narava. Vinotoč, v katerem bodo poskrbeli za topel sprejem ter seveda za odlično hrano in pijačo, so poimenovali kar po Gruski jami, ki se nahaja le 200 metrov od vinotoča.

Čudovit razgled s prenovljenega kozolca

Doživite domače okuse na turistični kmetiji Mramor, kjer so na krožniku vedno pristne kozjanske dobrote, saj prisegajo na domačo hrano izvrstne kakovosti. Kmetija se nahaja ob lepo prenovljenem kozolcu toplarju s katerega boste uživali v čudovitem razgledu na okoliške vinograde. Člani družine vam bodo z veseljem pripravili narezek domačih dobrot in vodeno vinsko degustacijo, ki vas bo zagotovo navdušila.

Ne prisegajo samo na domačo hrano in vino, temveč tudi na domače sokove. Tako iz grozdja stiskajo tudi domač grozdni sok, ki ga z veseljem ponudijo vsem gostom.

Za vse željne rekreacije nudijo vodene sprehode po panoramski cesti z lepim razgledom na okoliške griče ali pa ogled bližnje Gruske jame, kjer vam bodo razkrili kaj več o Puščavniku.... 

TIC-kulinarika-galerija-Mramor1-1091x727