OTVORITEV STOLPA ZDRAVJA IN VESELJA NA RUDNICI

Objavil/a Visit Podčetrtek | 12. 07. 2019 |

Na Rudnici v Podčetrtku so odprli 40 metrov visok razgledni stolp Zdravja in veselja, s katerega se ob fantastič-nem razgledu vidi bližnja in daljna okolica. Vrednost investicije znaša 210.000 evrov, občina pa jo je financirala izključno iz denarja, zbranega iz plačanih turističnih taks.

V soboto so na Rudnici oziroma na Silovcu uradno svojemu namenu predali 40 metrov visok stolp Zdravja in veselja, kjer na vrh vodi 185 stopnic. Po besedah župana občine Podčetrtek Petra Misja je ideja o izgradnji stolpa zorela celo desetletje, vendar pa je bilo veliko težav s pridobivanjem zemljišča, kjer naj bi stolp stal, zato so se odločili za spremembo postavitve in s tem za spremembo načrta. Državni gozdovi Republike Slovenije so odstopili del prostora za postavitev, kjer so se na začetku letošnjega leta lahko začela dela. Zemeljska dela je opravil domači podjetnik Alojz Škorjanec s. p., postavitev konstrukcije pa je izvedlo podjetje Lesnina Mg oprema. Otvoritev stolpa je bila sprva predvidena za začetek maja, vendar pa je deževno vreme onemogočilo dostavo konstrukcije na mesto postavitve, zato se je vse skupaj nekoliko zamaknilo. Po besedah župana Misje se je ob tem projektu še posebej angažiral občinski svetnik Gojko Lončarič, ki se mu je ob otvoritvi še posebej zahvalil ter še izpostavil, da je razgledni stolp nekakšno stičišče številnih tematskih in pohodnih poti v občini Podčetrtek, ureditvi katerih je bilo v zadnjem času že namenjenega veliko poudarka, nekatere izmed poti pa so še v zaključni fazi urejanja. »Kot kaže, bo stolp postal nova vroča točka občine, saj je bil dobro obiskan že pred uradnim odprtjem. Zadnjo razgledno točko ima na 36 metrih, za njegovo izgradnjo smo porabili okoli 100 m3 betona, 4 tone armature in 38,6 tone jekla,« je ob odprtju povedal župan Podčetrtka, ki ga veseli dejstvo, da jim uspeva uresničiti številne zastavljene projekte, ki občini dajejo še večji turistični potencial in jo s tem uvrščajo v sam vrh slovenskih turističnih destinacij.

Poleg številnih obiskovalcev so se uradne otvoritve udeležili tudi župani sosednjih občin, številni turistični delavci iz občine in okolice, prokurist Term Olimia Vasja Čretnik, glavni direktor družbe Slovenski državni gozdovi Zlatko Ficko, evropski poslanec Franc Bogovič, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) mag. Maja Pak, predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka ter pa domačin, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je tudi spregovoril. »V veliko čast in zadovoljstvo mi je, da sem danes tukaj na otvoritvi stolpa, ki ima dolge korenine, na srečo pa ne tako dolgih, kot Vonarsko jezero, za katerega upam, da se bo čez nekaj let videlo iz stolpa. Prišli smo tej zgodbi do konca. S tega stolpa se bo dalo videti Obsotelje in Kozjansko, velik del Slovenije, hrvaško Zagorje in drugi del Hrvaške in lahko smo ponosni na to. V Sloveniji imamo kar nekaj uspešnih zgodb povezanih s stolpi. Ena je v Goriških Brdih, druga je Stolp Vinarium in tej zgodbi se sedaj pridružuje tudi Podčetrtek, ki bo gostom nudil, da bodo našo lepo Slovenijo opazovali s ptičje perspektive.

Dejstvo je, da sodobnim gostom ni več dovolj, da imajo sobo in konkretno ceno. Želijo si samo vrhunske nastanitvene kapacitete, vrhunsko kulinariko, avtentične zgodbe, doživetja, in vse to so ljudje v občini Podčetrtek z vsemi, ki se ukvarjajo s turizmom, prepoznali že pred časom in to povezovanje je pripeljalo do tega, da se ta razvoj na nek način razvija v pravo pozitivno smer.

V Sloveniji imamo sprejeto strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma, saj želimo imeti leta 2021 štiri milijarde evrov prihodkov tujskega turizma, to pa bo mogoče, če bomo našemu turizmu dodali več avtentičnih zgodb, vse to kar je potrebno, da bo Slovenija postala zelena, aktivna, zdrava destinacija za petzvezdična doživetja, destinacija, kjer se bo dalo 365 dni v letu početi marsikaj in tukaj verjamem, da gremo tej zgodbi nasproti.« Počivalšek se je ob koncu dotaknil še Vonarskega jezera, kjer upa, da bodo občine znale stopiti skupaj in da bodo ob ureditvi ustvarili pogoje za ustanovitev ene največjih in najširših turističnih destinacij.

Tekst: Karmen Cvirn
Foto: Amadeja Knez
rsz_stolp_3

PRIJAVITE SE NA E-OBVEŠČANJE

PRIJAVITE SE NA TIC-OVE NOVICE IN BODITE OBVEŠČENI O AKTUALNIH DOGODKIH IN DOŽIVETJIH.