PODČETRTEK - DESTINACIJA ODLIČNOSTI

Objavil/a Visit Podčetrtek | 9. 08. 2019 |

Destinacija Podčetrtek je primer dobre prakse uspešnega in učinkovitega povezovanja treh ob-čin v slovenskem turizmu in hkrati primer dobre prakse na področju povezovanja deležnikov znotraj destinacije Podčetrtek. Posebno pozornost namenja trajnostnemu razvoju, kar dokazuje tudi zlati znak Slovenia Green, ki ga je destinacija pridobila v okviru Zelene sheme slovenske-ga turizma, tokrat pa ji je bil dodeljen še naziv Evropske destinacije odličnosti 2019.

Razglašena za evropsko destinacijo odličnosti 2019

Evropske destinacije odličnosti (EDEN) so projekt Evropske komisije, ki od leta 2007 združuje kraje in območja, ki razvijajo okoljsko, kulturno in družbeno vzdržen turizem. Projekt spodbuja razvoj trajnostnega turizma v Evropi in vsaki dve leti nagrajuje in promovira manjše in manj poznane destinacije, ki jih odlikujejo bogata, lokalna in avtentična ponudba. Letošnja vodilna tema izbora je bila turizem dobrega počutja, ki ga je Evropska komisija opredelila kot vrsto turizma, ki obsega turistične dejavnosti, katerih glavni namen je prispevek k fizičnemu, duševnemu in kognitivnemu zdravju obiskovalcev. V turizem dobrega počutja se tako uvrščajo programi zdravja in dobrega počutja (različne vrste razvajanja, joga in meditacija, športne aktivnosti in fitnes, lepotni tretmaji, duhovne vaje, prehranski in razstrupljevalni programi, talasoterapija itd.), ki jih izvajajo različne ustanove (zdravilišča, termalni centri, hoteli in apartmajska naselja, festivali, organizatorji križarjenj).

Slovenija je v finale uvrstila destinaciji Dolenjska in Podčetrtek, ki destinacijsko združuje občine Podčetrtek, Bistrico ob Sotli in Kozje. Strokovno komisijo pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja je med finalistkama letošnjega izbora najbolj prepričala destinacija Podčetrtek.

Turistična industrija na mikro ravni

Prof. dr. Janez Bogataj je v odločitvi strokovne komisije zapisal: »Podčetrtek je značilen primer tako imenovane turistične industrije na mikro ravni, ki je močno povezana s Termami Olimia. Prijavitelji so strokovni komisiji predstavili tudi občino Kozje, ki je povezana z biosfernim območjem in prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka. Podčetrtek sicer ponuja nekaj že 'klasičnih' vsebin in lokacij, kot so na primer domačija Amon, jelenja farma, čokoladnica, lekarna in samostan v Olimju, z izpostavitvijo zajtrka na domačiji Amon, ki je lahko šolski primer za zajtrke v dveh hotelih v Podčetrtku. Seveda pa dobro počutje ne pomeni le kulinarične ponudbe, ampak vse vsebine turističnega prizadevanja, ki jih je strokovna komisija vrednotila z vidika letošnje razpisane teme.«

Ob tej priložnosti so župani občin Podčetrtka, Peter Misja, Bistrice ob Sotli, Franjo Debelak in Kozjega, Milenca Krajnc, izpostavili: »Destinacija Podčetrtek je šolski primer povezovanja občin na področju turizma. Skozi visoko razvito turistično ponudbo občine Podčetrtek in skrito, vendar kvalitetno turistično ponudbo občin Bistrica ob Sotli in Kozje smo postali destinacija, ki raznolikim turistom omogoča aktivno in zdravo življenje ter doseganje osebnega zadovoljstva in notranjega miru. Turistična ponudba temelji na naravi in kulturi, vključuje lokalno ustvarjene dobrine in storitve. Je visoke kakovosti, profesionalna, tradicionalna in ima pridih domačnosti, s čimer omogoča kakovostno sobivanje domačega prebivalstva in turistov. Naziv Evropska destinacija odličnosti 2019 nas navdaja z veseljem in novo energijo za delo ter potrjuje, da smo na pravi poti razvoja.«

Obe finalistki, Podčetrtek in Dolenjska, bosta deležni intenzivne promocije s strani STO. V evropski družini več kot 140 destinacij odličnosti je z letošnjim letom tako že osem slovenskih: Podčetrtek, Koper, Brda, Laško, Idrija, Kolpa, Solčavsko in dolina Soče.

Slavnostna podelitev priznanja EDEN 2019 bo potekala ob občinskem prazniku občine Podčetrtek, 6. septembra 2019, v Podčetrtku.

rsz_olimje

PRIJAVITE SE NA E-OBVEŠČANJE

PRIJAVITE SE NA TIC-OVE NOVICE IN BODITE OBVEŠČENI O AKTUALNIH DOGODKIH IN DOŽIVETJIH.