OTVORITEV EMINE TEMATSKE POTI

Objavil/a Visit Podčetrtek | 18. 10. 2019 |

V občini Podčetrtek so namenu predali urejeno Emino tematsko pot v dolžini 2,6 km, ki se zač-ne na koncu vasi Pristava, se vzpne do cerkve sv. Eme in se nato spusti do Vonarskega jezera ter je sestavni del Emine romarske poti.

PO EMINI TEMATSKI POTI SEDAJ TUDI URADNO

Občina Podčetrtek je kot prijavitelj operacije 'Emina tematska pot' kandidirala za pridobitev sofinanciranja na 2. Javnem pozivu za izbor operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost za izvajanje Strategije lokalnega razvoja LAS Obsotelje in Kozjansko v programskem obdobju 2014–2020, sofinancirane iz sklada EKSRP. Cilj operacije Ureditve Emine tematske poti je bil razvoj dveh novih, tržno zanimivih turističnih produktov, in sicer Emine tematske poti in kulinaričnega produkta Emino gastronomsko razvajanje ter promocija območja operacij.

Občina je v izvedbo operacije vključila partnerje, in sicer: Turistično društvo Pristava pri Mestinju, Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, GIZ, Osnovno šolo Podčetrtek ter Ljudsko univerzo Rogaška Slatina. Po besedah župana občine Podčetrtek Petra Misja se je v sklopu operacije uredila Emina tematska pot v skupni dolžini 2,6 km, gradbena dela pa je izvedlo podjetje Tegar. Vrednost celotnega projekta je na začetku z vsemi aktivnostmi bila ocenjena na 175.000 evrov, le-ta pa bo sofinancirana v višini 70.000 evrov s strani EU – Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in RS, partnerji pa bi naj v letu 2019 zagotovili skupno 100 tisočakov. Po besedah Misje se je vrednost investicije nekoliko povečala zaradi delnega asfaltiranja poti, saj je neurje vsakokrat pot uničilo, tako da so morali iz proračuna zagotoviti dodatnih 60.000 evrov, kar pomeni, da bo končna vrednost investicije znesla okoli 235 tisočakov. Misja se je v sklopu otvoritve dotaknil še že končanih projektov na področju KS Pristava, prav tako pa je izpostavil tekoče projekte, ki jih prav tako ne manjka.

V nadaljevanju so svojo povezanost s projektom predstavili tudi projektni partnerji. Lidija Sovinc je predstavila vlogo Ljudske univerze Rogaška Slatina, ki je skrbela za gastronomske delavnice, na katerih je bil pripravljen Emin meni, ki so ga kasneje predstavili tudi lokalnim gostincem, ki pa se bodo samostojno odločili, ali bodo imeli menije na voljo ali ne. OŠ Podčetrtek je pri projektu sodelovala na način, da so vsi otroci šole in zaposleni pripravili pohod po Emini tematski poti, kar je obrazložila ravnateljica Sonja Švajger, predsednik TD Pristava Srečko Gobec pa je bil nekoliko kritičen, saj so zaradi projekta morali odstraniti sadove preteklega dela, prav tako pa niso bili vprašani za mnenje o posegu v naravo na njihovem območju.

»Mi smo vedno veseli več dela in več turistov. Slovenija je še vedno v fazi razcveta turizma. Vedno več turistov pa zahteva tudi vedno več dodatne ponudbe in z ureditvijo Emine tematske poti smo ponovno pridobili nekaj novega. V sklopu projekta smo pripravili promocijski material, ki ga bomo veselo nosili po sejmih, ga posredovali gostom na Turizmu Podčetrtek,« pa je dejal direktor Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje Giz Boštjan Misja.

Na otvoritvi je bil prisoten tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je dejal: »Za vsako turistično ponudbo, stacionarno, je pomembno, da imajo gostje kaj početi. V Podčetrtku so bili seznanjeni že prej, da je veliko dodatne ponudbe, kar je vsekakor del uspeha turistične destinacije. Z rastjo obiska v Podčetrtku in okolici se potreba po dodatnih aktivnostih samo še veča in jaz jemljem to kot pomemben kamenček v razvoju turistične ponudbe. Letos smo odprli razgledni stolp, zdaj Emino tematsko pot, skratka v samem Podčetrtku in okolici je ogromno skritih biserov, ki jih moramo s takšnim ali drugačnim pristopom narediti dostopne in atraktivne gostom, saj je to edina prava pot, da pridemo do pokritja našega slovenskega slogana Aktivna, zelena, zdrava destinacija za petzvezdična doživetja.«

Tekst: Karmen Cvirnrsz_emina_pot_3

PRIJAVITE SE NA E-OBVEŠČANJE

PRIJAVITE SE NA TIC-OVE NOVICE IN BODITE OBVEŠČENI O AKTUALNIH DOGODKIH IN DOŽIVETJIH.