SMISEL ŽIVLJENJA JE … DOŽIVETI ČIM VEČ. IN NAJLEPŠE NOTE DOŽIVETIJ ODZVANJAJO MED GRIČI OBSOTELJA IN KOZJANSKEGA. DOVOLITE JIM, DA ZA VAS ZAIGRAJO MELODIJO NEPOZABNIH SPOMINOV, KI BODO OGRELI SRCE.

Kozje ŽIVLJENJE NEKOČ V KOZJEM

Vstop v stari zapor, pouk po starem in Kroflnov mlin

Trajanje 11:00 - 12:30

Več o takratnih časih in življenju tukaj izveste, ko obiščete Kozje.

1
Trajanje 11:00 - 12:30

Vstop v stari zapor, pouk po starem in Kroflnov mlin

Na prvi pogled Kozje zgleda kot vsaka druga vas. Trg, nekaj zgradb in to je vse. Ne, ne, Kozje nudi mnogo več. V Kozjem »nepridiprave zaprejo« v stari zapor nekdanjega Okrajnega sodišča Kozje, ki ima pet celic, kjer vam bodo pokazali kozjansko sodišče, gradivo iz takratne sodnijske pisarne ter seveda čisto pravo zaporniško celico. Iz zapora vas bodo peljali na »Pouk po starem« v Šolo moje mame, kjer je na ogled postavljena muzejska učilnica iz časov Kraljevine Jugoslavije. Ogledali si boste celoten razred z lesenimi klopmi, takratno šolsko torbo, lesene peresnice, kamnite tablice s kamenčki.

V časih digitalizacije, računalnikov, pametnih telefonov in tablic so tovrstni ogledi prava atrakcija za mlajše generacije, ki, dokler predmetov iz takratnih časov ne vidijo na lastne oči, ne morejo dojeti pouka, ki so ga doživele njihove babice.

Od tu boste izlet po Kozjem nadaljevali do Kroflnovega mlina, kjer boste za trenutek pomislili, da ste zakorakali v pravljico. Pa ne zato, ker bi vas tam pričakali Sneguljčica ali Rdeča kapica, pač pa zaradi narave, ki obdaja mlin. Zelo spokojna je in tako neokrnjena. Tam je še trava »drugače zelena«, pravljično zelena in zdi se, da potok, ki teče mimo ves čas nekaj šepeta. Včasih je bil Kroflnov mlin tudi dom mlinarja, kleparja, mizarja.  …

Več o takratnih časih in življenju tukaj izveste, ko obiščete Kozje. Vabljeni.

ZELENI NAPOTKI ZA DOŽIVETJA

Trajnostna potovanja pomenijo pametnejše odločitve v vseh vidikih potovanja. Gre za izbiro načinov potovanja, s katerimi želimo biti okolju prijazni, naj bo to z izravnavo emisij CO2, zmanjšanjem odpadkov, bivanjem v okolju prijaznih nastanitvah ali lokalnim nakupovanjem in podpiranjem skupnosti.

Trajnost prav tako poudarjamo v naših doživetjih, zato tudi vas, drage obiskovalce nagovarjamo, da sledite naslednjim smernicam:

Ločujte odpadke in varčujte z vodo

Tako na destinaciji kot pri vsakem ponudniku so nameščeni koši za ustrezno ločevanje odpadkov. Spodbujamo k varčni rabi vode, naj bo to pri umivanju rok, tuširanju ipd.

Uporabite stvari za večkratno uporabo

Spodbujamo k varčni rabi vode, naj bo to pri umivanju rok, tuširanju ipd. Ker pa je voda na destinaciji pitna, se lahko izognete kupovanju vode v plastenkah.

Zmanjšajte svoj ogljični odtis

Spodbujamo zelena potovanja - v center destinacije se lahko pripeljete z vlakom, avtobusom. Po destinaciji lahko do priljubljenih točk ogleda pridete tudi s kolesom.

Kupujte lokalno

Nakup lokalnih pridelkov ustvarja pozitiven učinek tako na gospodarskem kot okoljskem področju. Kajti manjšo razdaljo, ki jo prevozijo izdelki, manjši je ogljični odtis. Prav tako koristi lokalnim skupnostim, zlasti na podeželju.

 

Od vsakega prodanega doživetja 1 euro namenimo za spodbujanje in sofinanciranje ponudnikov turistične destinacije k vključitvi v sisteme trajnostnih certifikatov.