Kozje ŽIVLJENJE NEKOČ V KOZJEM

Vstop v stari zapor, pouk po starem in Kroflnov mlin

Trajanje 11:00 - 12:30

Več o takratnih časih in življenju tukaj izveste, ko obiščete Kozje.

1
Trajanje 11:00 - 12:30

Vstop v stari zapor, pouk po starem in Kroflnov mlin

Na prvi pogled Kozje zgleda kot vsaka druga vas. Trg, nekaj zgradb in to je vse. Ne, ne, Kozje nudi mnogo več. V Kozjem »nepridiprave zaprejo« v stari zapor nekdanjega Okrajnega sodišča Kozje, ki ima pet celic, kjer vam bodo pokazali kozjansko sodišče, gradivo iz takratne sodnijske pisarne ter seveda čisto pravo zaporniško celico. Iz zapora vas bodo peljali na »Pouk po starem« v Šolo moje mame, kjer je na ogled postavljena muzejska učilnica iz časov Kraljevine Jugoslavije. Ogledali si boste celoten razred z lesenimi klopmi, takratno šolsko torbo, lesene peresnice, kamnite tablice s kamenčki.

V časih digitalizacije, računalnikov, pametnih telefonov in tablic so tovrstni ogledi prava atrakcija za mlajše generacije, ki, dokler predmetov iz takratnih časov ne vidijo na lastne oči, ne morejo dojeti pouka, ki so ga doživele njihove babice.

Od tu boste izlet po Kozjem nadaljevali do Kroflnovega mlina, kjer boste za trenutek pomislili, da ste zakorakali v pravljico. Pa ne zato, ker bi vas tam pričakali Sneguljčica ali Rdeča kapica, pač pa zaradi narave, ki obdaja mlin. Zelo spokojna je in tako neokrnjena. Tam je še trava »drugače zelena«, pravljično zelena in zdi se, da potok, ki teče mimo ves čas nekaj šepeta. Včasih je bil Kroflnov mlin tudi dom mlinarja, kleparja, mizarja.  …

Več o takratnih časih in življenju tukaj izveste, ko obiščete Kozje. Vabljeni.