SMISEL ŽIVLJENJA JE … DOŽIVETI ČIM VEČ. IN NAJLEPŠE NOTE DOŽIVETIJ ODZVANJAJO MED GRIČI OBSOTELJA IN KOZJANSKEGA. DOVOLITE JIM, DA ZA VAS ZAIGRAJO MELODIJO NEPOZABNIH SPOMINOV, KI BODO OGRELI SRCE.

VEČ KOT PREPROSTA NARAVA

Trajanje 10:00 - 15:00

Zeleno, ki te ljubim … Narava bo prisluhnila vašim željam in skupaj boste ustvarili nepozabno doživetje. Tako, ki ostane.

1
Trajanje 10:00 - 12:00

Ogled kolekcijskega sadovnjaka

Prva točka bo na upravi Kozjanskega parka v Podsredi, kjer vas bodo za dobrodošlico postregli z jabolčnim sokom. Ogledali si boste kratek film o Kozjanskem parku, sadjarski tron in trg Podsreda s poudarkom na Prazniku kozjanskega jabolka. Na sadovnjak Kozjanskega parka se boste podali mimo Podsredškega drevoreda carjevičev in si ogledali kolekcijski sadovnjak, kjer je zasajenih preko 120 tradicionalnih sort jabolk in preko 70 sort hrušk.  Vsako drevo je označeno z imenom sorte (tudi v Braillovi pisavi). V sadovnjaku so bivališča za koristne organizme – »žuželčji« hoteli, gnezdilnice in krmilnice za ptice.

Čerčekova domačija

2
Trajanje 12:00 - 14:00

Kosilo v Kozjanskem dvoru

Ker raziskovanje lakoti in bo že pošteno krulilo v želodčkih, se boste okrepili s kosilom v Kozjanskem dvoru. Dolga tradicija picerije na Kozjanskem, kjer pice, pripravljene iz krušne peči, razvajajo ljubitelje te slastne jedi, je v povsem novi preobleki. Ponujajo tudi različne vegeterijanske in veganske jedi. 

3
Trajanje 14:00 - 15:00

Ogled čebelarstva Ilek

Otroci, kot tudi starši se boste še enkrat več spoznali z dejstvom, zakaj svet in človeštvo ne more preživeti brez čebel. Med spoznavanjem čebeljih dejstev se bo vsa družina sladkala v medeni degustaciji, na kar boste deležni tudi apiterapije z vdihovanjem aerosolnih snovi in čebeljega panja.

Čebelarstvo Ilek

ZELENI NAPOTKI ZA DOŽIVETJA

Trajnostna potovanja pomenijo pametnejše odločitve v vseh vidikih potovanja. Gre za izbiro načinov potovanja, s katerimi želimo biti okolju prijazni, naj bo to z izravnavo emisij CO2, zmanjšanjem odpadkov, bivanjem v okolju prijaznih nastanitvah ali lokalnim nakupovanjem in podpiranjem skupnosti.

Trajnost prav tako poudarjamo v naših doživetjih, zato tudi vas, drage obiskovalce nagovarjamo, da sledite naslednjim smernicam:

Ločujte odpadke in varčujte z vodo

Tako na destinaciji kot pri vsakem ponudniku so nameščeni koši za ustrezno ločevanje odpadkov. Spodbujamo k varčni rabi vode, naj bo to pri umivanju rok, tuširanju ipd.

Uporabite stvari za večkratno uporabo

Spodbujamo k varčni rabi vode, naj bo to pri umivanju rok, tuširanju ipd. Ker pa je voda na destinaciji pitna, se lahko izognete kupovanju vode v plastenkah.

Zmanjšajte svoj ogljični odtis

Spodbujamo zelena potovanja - v center destinacije se lahko pripeljete z vlakom, avtobusom. Po destinaciji lahko do priljubljenih točk ogleda pridete tudi s kolesom.

Kupujte lokalno

Nakup lokalnih pridelkov ustvarja pozitiven učinek tako na gospodarskem kot okoljskem področju. Kajti manjšo razdaljo, ki jo prevozijo izdelki, manjši je ogljični odtis. Prav tako koristi lokalnim skupnostim, zlasti na podeželju.

 

Od vsakega prodanega doživetja 1 euro namenimo za spodbujanje in sofinanciranje ponudnikov turistične destinacije k vključitvi v sisteme trajnostnih certifikatov.