NAZAJ K NARAVI

Trajanje 10:00 - 15:00

Povežite se z naravo Kozjanskega.

1
Trajanje 10:00 - 12:00

Ogled kolekcijskega sadovnjaka

Prva točka bo na upravi Kozjanskega parka v Podsredi, kjer vas bodo za dobrodošlico postregli z jabolčnim sokom. Ogledali si boste kratek film o Kozjanskem parku, sadjarski tron in trg Podsreda s poudarkom na Prazniku kozjanskega jabolka. Na sadovnjak Kozjanskega parka se boste podali mimo Podsredškega drevoreda carjevičev in si ogledali kolekcijski sadovnjak, kjer je zasajenih preko 120 tradicionalnih sort jabolk in preko 70 sort hrušk.  Vsako drevo je označeno z imenom sorte (tudi v Braillovi pisavi). V sadovnjaku so bivališča za koristne organizme – »žuželčji« hoteli, gnezdilnice in krmilnice za ptice.

Čerčekova domačija

2
Trajanje 12:00 - 13:30

Jabolčno kosilo v Kozjanskem dvoru

Kozjanski dvor vabi v prenovljeno pivnico, picerijo in osrednji del ter zunanjo teraso ob ribniku v prijetni senci mogočnih vrbovih dreves, kjer so na voljo domače dobrote, neposredno s kmetij. V Dvoru bodo poskrbeli za popolno popotovanje po jabolčni poti s prav posebnim jabolčnim menijem, ki ga sestavljajo značilna kozjanska juha korejevec, pečenka, ocvrt puran s sezamom, pražen krompir in zelenjavni riž, za sladko piko na i pa bo poskrbela sladica – jabolčni tiramisu s karameliziranim jabolkom.

 

3
Trajanje 14:00 - 15:00

Ogled čebelarstva Ilek

Otroci, kot tudi starši se boste še enkrat več spoznali z dejstvom, zakaj svet in človeštvo ne more preživeti brez čebel. Med spoznavanjem čebeljih dejstev se bo vsa družina sladkala v medeni degustaciji, na kar boste deležni tudi apiterapije z vdihovanjem aerosolnih snovi in čebeljega panja.

Čebelarstvo Ilek