SMISEL ŽIVLJENJA JE … DOŽIVETI ČIM VEČ. IN NAJLEPŠE NOTE DOŽIVETIJ ODZVANJAJO MED GRIČI OBSOTELJA IN KOZJANSKEGA. DOVOLITE JIM, DA ZA VAS ZAIGRAJO MELODIJO NEPOZABNIH SPOMINOV, KI BODO OGRELI SRCE.

Šmarje pri Jelšah RAZISKOVANJE ŠMARJA PRI JELŠAH

Ogled Muzej baroka s Kalvarijo in cerkvijo sv. Roka – atrij Muzej baroka - kosilo v gostilni Krpan – ogled in degustacija v Šmarski vinski kleti – ogled Kmetije Vizjak

Trajanje 11:00 - 16:00

Od baročnih kapel in muzeja pa vse do pekočih kulinaričnih izkušenj.

1
Trajanje 11:00 - 16:00

Raziskovanje Šmarja pri Jelšah

Muzej baroka vam ponuja stalno razstavo 43 originalnih več kot 260 let starih lesenih kipov iz baročnih kalvarijskih kapel iz sredine 18. Stoletja. Pot vas vodi na Kalvarijo po cikcakasti poti z znamenito romarsko cerkvijo sv. Roka v Šmarju pri Jelšah je eden naših vrhunskih baročnih umetnostnih spomenikov in velja za najobsežnejši kompleks v Sloveniji.

Ustavite se v učilnice, ki se nahaja v atriju Muzeja baroka, kjer se boste naučil osnov šmarskega narečja skupaj z avtorjema knjige Šmarske (pos)rečenice.

Kosilo v gostilni Krpan, kjer se boste lahko prepustili pristnim lokalnim jedem, slovenskim kulinaričnim specialitetam, mednarodnim jedem in odličnim sladicam.

Sledi ogled Šmarske vinske kleti, kjer vas bodo razvajali z vodeno degustacijo kakovostnih vin naših lokalnih vinogradnikov.

Ogled kmetije Vizjak, najbolj pekočo kmetijo pri nas. Na kmetiji se ukvarjajo s pridelavo različnih vrst čilijev, ki jih uporabljajo v svojih edinstvenih izdelkih, kot so vino, čili omake, med...

 

ZELENI NAPOTKI ZA DOŽIVETJA

Trajnostna potovanja pomenijo pametnejše odločitve v vseh vidikih potovanja. Gre za izbiro načinov potovanja, s katerimi želimo biti okolju prijazni, naj bo to z izravnavo emisij CO2, zmanjšanjem odpadkov, bivanjem v okolju prijaznih nastanitvah ali lokalnim nakupovanjem in podpiranjem skupnosti.

Trajnost prav tako poudarjamo v naših doživetjih, zato tudi vas, drage obiskovalce nagovarjamo, da sledite naslednjim smernicam:

Ločujte odpadke in varčujte z vodo

Tako na destinaciji kot pri vsakem ponudniku so nameščeni koši za ustrezno ločevanje odpadkov. Spodbujamo k varčni rabi vode, naj bo to pri umivanju rok, tuširanju ipd.

Uporabite stvari za večkratno uporabo

Spodbujamo k varčni rabi vode, naj bo to pri umivanju rok, tuširanju ipd. Ker pa je voda na destinaciji pitna, se lahko izognete kupovanju vode v plastenkah.

Zmanjšajte svoj ogljični odtis

Spodbujamo zelena potovanja - v center destinacije se lahko pripeljete z vlakom, avtobusom. Po destinaciji lahko do priljubljenih točk ogleda pridete tudi s kolesom.

Kupujte lokalno

Nakup lokalnih pridelkov ustvarja pozitiven učinek tako na gospodarskem kot okoljskem področju. Kajti manjšo razdaljo, ki jo prevozijo izdelki, manjši je ogljični odtis. Prav tako koristi lokalnim skupnostim, zlasti na podeželju.

 

Od vsakega prodanega doživetja 1 euro namenimo za spodbujanje in sofinanciranje ponudnikov turistične destinacije k vključitvi v sisteme trajnostnih certifikatov.