Šmarje pri Jelšah RAZISKOVANJE ŠMARJA PRI JELŠAH

Ogled Muzej baroka s Kalvarijo in cerkvijo sv. Roka – atrij Muzej baroka - kosilo v gostilni Krpan – ogled in degustacija v Šmarski vinski kleti – ogled Kmetije Vizjak

Trajanje 11:00 - 16:00

Od baročnih kapel in muzeja pa vse do pekočih kulinaričnih izkušenj.

1
Trajanje 11:00 - 16:00

Raziskovanje Šmarja pri Jelšah

Muzej baroka vam ponuja stalno razstavo 43 originalnih več kot 260 let starih lesenih kipov iz baročnih kalvarijskih kapel iz sredine 18. Stoletja. Pot vas vodi na Kalvarijo po cikcakasti poti z znamenito romarsko cerkvijo sv. Roka v Šmarju pri Jelšah je eden naših vrhunskih baročnih umetnostnih spomenikov in velja za najobsežnejši kompleks v Sloveniji.

Ustavite se v učilnice, ki se nahaja v atriju Muzeja baroka, kjer se boste naučil osnov šmarskega narečja skupaj z avtorjema knjige Šmarske (pos)rečenice.

Kosilo v gostilni Krpan, kjer se boste lahko prepustili pristnim lokalnim jedem, slovenskim kulinaričnim specialitetam, mednarodnim jedem in odličnim sladicam.

Sledi ogled Šmarske vinske kleti, kjer vas bodo razvajali z vodeno degustacijo kakovostnih vin naših lokalnih vinogradnikov.

Ogled kmetije Vizjak, najbolj pekočo kmetijo pri nas. Na kmetiji se ukvarjajo s pridelavo različnih vrst čilijev, ki jih uporabljajo v svojih edinstvenih izdelkih, kot so vino, čili omake, med...