PODČETRTEK CENTER ZA PROMOCIJO VIN, KULTURE IN TURIZMA

Spoj vinske tradicije in sodobnosti

Zaselek Virštanj, ki tiči na rodovitnih posavskih gričih, se prvikrat omenja v 13. stoletju. Ime »vier Stein« je dobil po štirih okrajnih mejnih kamnih, mejnikih Avstro-ogrske gosposke vinorodne posesti.

Posestvo Banovina, ki danes predstavlja nekakšno središče zaselka in dogajanja v njem, je  po mnenju zgodovinarjev obstajalo že za časa celjskih grofov. Ti so jo namreč leta 1437 podelili v fevd »s kmetijami in gorninami v Vierstenbergu Wolfhartu Losnitzerju.« Leta 1578 je kot lastnik zabeležen A. Gerenzi, leta 1587 pa je Doroteja Chuntzin prodala imetje Emeriku Fürstole Ruepe Pfeilberškemu.  Kasneje se tukaj v kleti leta 1673 pojavi vzidan grb gradu Žusem. Na grbu  je zapis Generoso Domino oz. Dobrotljivi gospod Stephano Reising in letnica 1673, ki govori o obnovi poslopja Okoli leta 1980  je grb iz zidu izkopal domačin in ga prestavil v klet, ki se ji reče »grašinsko« in je danes klet v lasti družine Štravs iz Virštanja.

TIC-zanimivosti-galerija-CebelarstvoKozmus2-1091x727

STARA KLET Z MODERNIM PREOBRATOM

Zadnja leta zapuščena klet je tako dobila novo staro namembnost: vinsko klet in vinoteko s sodobnim enomatom, kakršnega v Sloveniji še ni zaslediti. Enomat omogoča, da bodo lahko obiskovalci degustirali vrhunska buteljčna vina lokalnega okolja, seveda pa bodo lahko kasneje izbrano buteljko tudi kupili. Za realizacijo ideje so je investitorji povezali z italijanskim podjetjem Enomatic, vodilnim podjetjem na področju inovativnih sistemov za hranjenje in strežbo vina na kozarec. Z enomatom se uvaja avtomatizirana degustacija in spodbuja sloge pitja vrhunskih buteljčnih vin, ki omogoča korist vsem uporabnikom (potrošnikom, upravljavcem objektov, proizvajalcem vina).

fJZ25m

Oglejte si še

Od
6,00 €
dalje
Lokalni spominki

NARAVNO MILO, MED - ČEBELJI VOSEK

Negovalno milo za suho in zelo občutljivo kožo, zaradi medu pa bo pomagalo tudi pri težavah z mastno kožo.

Preberi več