PODSREDA KRAŠKI IZVIR DAVJEK

KOZJANSKI PARK JE ENO NAJSTAREJŠIH IN NAJVEČJIH ZAVAROVANIH OBMOČIJ V SLOVENIJI

Kraški izvir Davjek je v osamelem krasu Kozjanskega parka. Za kraške izvire je značilno veliko nihanje pretoka in občasna kalnost ob visokih vodah. V premeru meri 1m in se nadaljuje v potok, kjer je nato še en manjši izvir, ki se uporablja tudi za pitje. Potok se izliva v reko Sotlo. Sama kotanja je dolga okoli 10 m in široka 8 m. Izvir je nastal na stiku med pobočjem in okoliško ravnico in sicer na kontaktu med propustnim apnencem in nepropustnim laporjem. Davjek je čudovit primer votline in kraškega izvira, ki je primeren tudi za piknik, sprehode v okolici in manjše zabave

fJZ25m

Oglejte si še

Od
14,00 €
dalje
Pijača

CHARDONNAY EMINENT 0,75

Suho zrelo belo vino letnika 2016, ima zanimivo tropsko aromatiko in sorten začimben okus, ki kljub zorenju ostaja svež in harmoničen.

Preberi več
Od
23,00 €
dalje
Družinske dogodivščine

OGLED ZLATEGA OLIMJA

Če želite doživeti vso pestrost in raznolikost naše pokrajine, se pridružite izletu, ki vas bo popeljal od srca Podčetrtka, preko spoznavanja jelenov povsem od blizu, do različnih kulinaričnih doživetij, kot so: spoznavanje samostana ter čokoladnice in degustacije piva. Nepozabne dogodivščine so le korak stran.

 

Preberi več