SMISEL ŽIVLJENJA JE … DOŽIVETI ČIM VEČ. IN NAJLEPŠE NOTE DOŽIVETIJ ODZVANJAJO MED GRIČI OBSOTELJA IN KOZJANSKEGA. DOVOLITE JIM, DA ZA VAS ZAIGRAJO MELODIJO NEPOZABNIH SPOMINOV, KI BODO OGRELI SRCE.

VEČ KOT SAMO KULTURA

Trajanje 10:00 - 14:30

Kultura ima na Kozjanskem poseben prostor. Raziščite njeno preteklost in jo prezrcalite v prihodnost. Naj bo doživetje veliko več, kot samo kulturna dediščina – naj bo celovita kulturna ekstaza.

1
Trajanje 10:00 - 11:00

Ogled Minoritskega samostana Olimje in degustacija Patrovih kapljic

V majhni vasici Olimje leži v zavetju gore Rudnice prepoznaven Minoritski samostan Olimje. Nekoč prelep dvorec, nekdaj last grofov Attems, je danes samostan, kjer prebivajo manjši bratje sv. Frančiška - minoriti. Ogledali si boste tudi veličastno cerkev Marijinega Vnebovzetja, eno najlepših baročnih umetnin v naši domovini, ki stoji poleg samostana. V zavetju samostana se skriva tudi neprecenljiva umetnina - stara samostanska lekarna s freskami. Predstavili vam bodo tudi vrt z več kot 200 primerki zdravilnih zelišč in prodajalno z zeliščnimi pripravki, kjer boste spoznali Patrove kapljice.

2
Trajanje 11:00 - 12:00

Ogled Pilštanja z ogledom učilnice

Po trgu vas bo popeljal lokalni turistični vodnik. Ogledali si boste pranger, staro šolo z muzejsko učilnico, farno cerkev s fresko in kipom edine slovenske svetnice (Sv. Eme), ki je bila rojena na Pilštanju. Ob tem boste izvedeli mnoge zanimive zgodbe in tudi razlog, zakaj na Pilštanju tako cenijo dren.

3
Trajanje 12:00 - 13:00

Kozje s Šolo moje mame in starimi zapori

Naselje Kozje se omenja že leta 1016 kot dvor s 30 kmetijami. Nastalo je ob cesti Kunšperk - Pilštanj kot sejemsko naselje. Ogledali si boste trg ter Šolo moje mame, to je muzejska učilnica iz časov Kraljevine Jugoslavije, ki jo je v samem središču kraja uredil kozjanski rojak Marjan Marinšek. Razstavljena so originalna šolska vrata stare šole ter celoten razred z lesenimi klopmi in šolsko tablo ter učnimi pripomočki. V Kozjem je na ogled tudi stari zapor nekdanjega Okrajnega sodišča Kozje. Zapor ima pet celic, razstava pa zajema štiri celične prostore.

4
Trajanje 13:00 - 14:30

Ogled gradu s prigrizkom

Poti kozjanskih gričev vodijo do skritih kotičkov, kjer se čas ustavi in je zgodovina še vedno živa. Tu se nad dolino in srednjeveškim trgom dviga grad Podsreda, ki že slabih 900 let kljubuje zobu časa. Stopite v preteklost z ogledom gradu in razstav, s priložnostjo, da pobliže spoznate in občutite zgodovino našega gradu, ki živi polno in bogato življenje še danes.

ZELENI NAPOTKI ZA DOŽIVETJA

Trajnostna potovanja pomenijo pametnejše odločitve v vseh vidikih potovanja. Gre za izbiro načinov potovanja, s katerimi želimo biti okolju prijazni, naj bo to z izravnavo emisij CO2, zmanjšanjem odpadkov, bivanjem v okolju prijaznih nastanitvah ali lokalnim nakupovanjem in podpiranjem skupnosti.

Trajnost prav tako poudarjamo v naših doživetjih, zato tudi vas, drage obiskovalce nagovarjamo, da sledite naslednjim smernicam:

Ločujte odpadke in varčujte z vodo

Tako na destinaciji kot pri vsakem ponudniku so nameščeni koši za ustrezno ločevanje odpadkov. Spodbujamo k varčni rabi vode, naj bo to pri umivanju rok, tuširanju ipd.

Uporabite stvari za večkratno uporabo

Spodbujamo k varčni rabi vode, naj bo to pri umivanju rok, tuširanju ipd. Ker pa je voda na destinaciji pitna, se lahko izognete kupovanju vode v plastenkah.

Zmanjšajte svoj ogljični odtis

Spodbujamo zelena potovanja - v center destinacije se lahko pripeljete z vlakom, avtobusom. Po destinaciji lahko do priljubljenih točk ogleda pridete tudi s kolesom.

Kupujte lokalno

Nakup lokalnih pridelkov ustvarja pozitiven učinek tako na gospodarskem kot okoljskem področju. Kajti manjšo razdaljo, ki jo prevozijo izdelki, manjši je ogljični odtis. Prav tako koristi lokalnim skupnostim, zlasti na podeželju.

 

Od vsakega prodanega doživetja 1 euro namenimo za spodbujanje in sofinanciranje ponudnikov turistične destinacije k vključitvi v sisteme trajnostnih certifikatov.