PODČETRTEK MINORITSKI SAMOSTAN OLIMJE

Iz prelepega dvorca v prepoznaven samostan.

Majhna vasica Olimje leži v zavetju gore Rudnice, v območju Kozjanskega parka. Veličino ji daje prelep dvorec, nekdaj last grofov Attems sedaj občine Podčetrtek, ki je danes spremenjen v prepoznaven samostan, kjer prebivajo manjši bratje sv. Frančiška - minoriti. Ob njem stoji veličastna cerkev Marijinega Vnebovzetja, ena najlepših baročnih umetnin v naši domovini. V zavetju samostana se v pritličju južnega stolpa skriva neprecenljiva umetnina, stara samostanska lekarna s freskami, zapuščina patrov pavlincev, ki so 120 let bivali v olimskem samostanu (1663-1783).

TIC-zanimivosti-galerija-MinoritskiSamostan1-1091x727

Skrbno urejena okolica in zeliščni vrt

Danes minoriti vodijo župnijo Olimje, uredili so zeliščno lekarno, čebelnjak in zeliščni vrt na nekdanjem grajskem vrtu. Sami vzgojijo predvsem tiste vrste rastlin, ki so v naravi ogrožene. V želji, da bi obiskovalci Olimja spoznali koristnost zdravilnih rastlin in njihovo uporabo, predvsem pa, da bi spoznali, kako jih vzgajati v domačem vrtu,  so uredili botanični vrt z več kot 200 primerkov zdravilnih zelišč. Ob vsaki rastlini je napis, ki pojasni ime rastline v slovenskem in latinskem jeziku, njena uporaba v zdravilne namene in proti katerim boleznim jo uporabljamo.

TIC-zanimivosti-galerija-MinoritskiSamostan2-1091x727

Čudovita poročna dvorana

Manjša dvorana, ki se nahaja v drugem nadstropju južnega stolpa samostana, je bila  nekoč  »škofova soba«. Tukaj živeči župniki so jo uporabljali predvsem kot sobo za visoke goste. V tej sobi je bival tudi bl. Anton Martin Slomšek, ko je prihajal na obisk k svojemu velikemu dobrotniku župniku Prašnikarju, zato so jo tudi poimenovali po njem. Urejena je tako, da so v njej lahko manjše prireditve, kot so nastopi mladih glasbenikov ali civilne poroke, sprejme do 50 oseb.

TIC-zanimivosti-galerija-MinoritskiSamostan3-1091x727