SMISEL ŽIVLJENJA JE … DOŽIVETI ČIM VEČ. IN NAJLEPŠE NOTE DOŽIVETIJ ODZVANJAJO MED GRIČI OBSOTELJA IN KOZJANSKEGA. DOVOLITE JIM, DA ZA VAS ZAIGRAJO MELODIJO NEPOZABNIH SPOMINOV, KI BODO OGRELI SRCE.

VEČ KOT ZGOLJ VINO

Trajanje 13:00 - 18:00

V žlahtnih kapljicah se skrivajo zgodbe, spomini, doživetja. Povonjajte in okusite jih ter stopite na pot odkrivanja vinske kulture.

1
Trajanje 13:00 - 14:00

Tradicionalno - digitalna izkušnja v Centru za promocijo vin, kulture in turizma

Postanek nad vinogradi, v več kot 500 let starem objektu Banovina, ki je danes preurejen v sodoben Center za promocijo vin, kulture in turizma, obeta preplet tradicije in najsodobnejših tehnologij.

Ne pričakujte bogatih pogrinjkov, kristalnih kozarcev in arhivskih vin. Pričakujte domač narezek, preprost vinski kozarec, iz katerega dnevno pijejo tudi domačini in najboljša vina zadnjih letnikov iz okoliških vinogradov. Pripravite se na popolno izkušnjo resničnega, vsakdanjega dne na Virštanju, z lokalnimi vinarji, ki bodo eno-gastronomsko doživetje naredili vredno petih zvezdic. S pomočjo najsodobnejše multimedije boste videli vinograde zeleneti, trto roditi, pobirali grozdje, vonjali mošt in skozi virtualno resničnost spoznali štiri letne čase vinograda.

2
Trajanje 14:00 - 15:30

Degustacija 4 vin in tris sirov

V Hiši vin emino je dobro doma že vrsto let, odličnosti pa so namenili posebno mesto in namen. Za vas so odpri vrata kulinariki in nad prostori, kjer se grozdje oplemeniti v vrhunsko vino, pripravili kotiček, kjer poleg pokušin vrhunskih vin nudijo tudi gastronomske užitke.

Izbrano doživetje ponuja predstavitev leta 2020 obnovljene in dograjene vinske kleti, degustacijo 4 izvrstnih buteljčnih vin in penin, ki vam jo pričara vrhunski sommelier ter sirov tris z oljem vinskih pečk lokalnih pridelovalcev. Ambient med sodi največje kleti na kozjanskem je kot nalašč za hitri pobeg iz vsakdanje rutine.

3
Trajanje 16:00 - 18:00

Degustacija dobrot na turistični kmetiji Mramor

Obiskali boste tudi Turistično kmetijo Mramor, kjer boste lahko poskusili pristne kozjanske dobrote – domačo ocvirkovko z domačimi dobrotami in 3 vzorce odličnih vin. Gospod Marko Mramor vam bo postregel tudi z zanimivo legendo o puščavniku. Vinograde družine Mramor ter njihov vinotoč Gruska, ki ležijo v osrčju zavarovanega območja Kozjanskega parka, obkroža prečudovita narava. Vinotoč, v katerem bodo poskrbeli za topel sprejem ter seveda za odlično hrano in pijačo, so poimenovali kar po Gruski jami, ki se nahaja le 200 metrov od vinotoča.

ZELENI NAPOTKI ZA DOŽIVETJA

Trajnostna potovanja pomenijo pametnejše odločitve v vseh vidikih potovanja. Gre za izbiro načinov potovanja, s katerimi želimo biti okolju prijazni, naj bo to z izravnavo emisij CO2, zmanjšanjem odpadkov, bivanjem v okolju prijaznih nastanitvah ali lokalnim nakupovanjem in podpiranjem skupnosti.

Trajnost prav tako poudarjamo v naših doživetjih, zato tudi vas, drage obiskovalce nagovarjamo, da sledite naslednjim smernicam:

Ločujte odpadke in varčujte z vodo

Tako na destinaciji kot pri vsakem ponudniku so nameščeni koši za ustrezno ločevanje odpadkov. Spodbujamo k varčni rabi vode, naj bo to pri umivanju rok, tuširanju ipd.

Uporabite stvari za večkratno uporabo

Spodbujamo k varčni rabi vode, naj bo to pri umivanju rok, tuširanju ipd. Ker pa je voda na destinaciji pitna, se lahko izognete kupovanju vode v plastenkah.

Zmanjšajte svoj ogljični odtis

Spodbujamo zelena potovanja - v center destinacije se lahko pripeljete z vlakom, avtobusom. Po destinaciji lahko do priljubljenih točk ogleda pridete tudi s kolesom.

Kupujte lokalno

Nakup lokalnih pridelkov ustvarja pozitiven učinek tako na gospodarskem kot okoljskem področju. Kajti manjšo razdaljo, ki jo prevozijo izdelki, manjši je ogljični odtis. Prav tako koristi lokalnim skupnostim, zlasti na podeželju.

 

Od vsakega prodanega doživetja 1 euro namenimo za spodbujanje in sofinanciranje ponudnikov turistične destinacije k vključitvi v sisteme trajnostnih certifikatov.