PODČETRTEK PEŠ NA STOLP ZDRAVJA IN VESELJA

Povzpnite se na 35m visok Stolp zdravja in veselja na Rudnici nad Podčetrtkom

Če se boste na pot odpravili iz Podčetrtka, vas do vrha čaka le 60 min umirjene hoje po nezahtevnih pešpoteh, na cilju pa nagrada v obliki dih jemajočega razgleda na okoliške hribe in gričke. Po novem pri stolpu na vas čaka tudi »klopca ljubezni«, kjer lahko naredite nepozabne fotografije, daljnogled in za kolesarje električnih koles tudi polnilnica.

Rudnica je hribovje nad Podčetrtkom in Olimjem, kjer meter pod vrhom 622 m visokega Silavca stoji razgledni Stolp zdravja in veselja na Rudnici. Najvišja ploščad je na višini 35,23 m, skupna višina pa tako znaša 40 m.

Največkrat se nezahtevni pohodniki do stolpa na Rudnici na pot odpravijo iz središča Podčetrtka mimo cerkve Sv. Lovrenca, ob Svinjskem grabnu in naprej skozi gozd pod gradom Podčetrtek. Nato pa po označenih planinskih poteh, mimo Vebrovega travnika in po slikovitih kozjanskih pobočjih, od koder se odpirajo čudoviti razgledi. Del poti je makadam, del asfalt, nekaj je tudi gozdnih poti. Pot je primerna za družine, tudi za vozičke, če so športni.

Ob pohodu po Rudnici boste lahko občudovali tudi zavetišče Šmarnica, Albinovo počivališče. Lovski bivak, Zmajevo jezero, Kočo pri čarovnici. Na povratku iz Olimja v Podčetrtek pa lahko obiščete tudi Minoritski samostan Olimje, Jelenov Greben in golf ali footgolf Amon.

Za informacije o poteh do stolpa klikni TUKAJ.

TIC-zanimivosti-galerija-CebelarstvoKozmus2-1091x727

Razgled do kamor seže oko

Na Rudnico se lahko podate po različnih poteh:

 • 1h   OD KOČE PRI ČAROVNICI: Pot vodi po evropski pešpoti E7. Pot poteka delno po asfaltu, makadamu in po gozdnih stezah.
 • 1h   IZ SPODNJEGA TINSKEGA ČEZ LOŽNO: Pot vodi po zelo strmi in težko prehodni planinski poti. Pot  poteka delno po asfaltu, makadamu in po gozdnih stezah.
 • 1h  10min OD KROŽIŠČA V PODČETRTKU: Označena turistična pot delno po asfaltu in delno po  makadamu in po gozdnih stezah.
 • 1h  10min OD CERKVE MARIJE DEVICE: Označena planinska in Marijina romarska pot, ki delno poteka po asfaltu in delno po makadamu ter po gozdnih stezah. Začetek  poti je v Slakah pri odcepu ceste k cerkvi.
 • 1h  30min OD PARKIRIŠČA TERM OLIMIA: Označena planinska pot na Malo Rudnico mimo gradu Podčetrtek in zavetišča Šmarnica na Mali Rudnici. Pot se prične nad Apart hotelom Breza in poteka delno po asfaltu, makadamu in po gozdnih stezah.
 • 1h  30min OD SAMOSTANA V OLIMJU MIMO KOČE PRI ČAROVNICI: Pot vodi po evropski pešpoti E7. Pot poteka delno po asfaltu, makadamu in po gozdnih stezah.
 • 1h 30min OD SAMOSTANA V OLIMJU MIMO ČOKOLADNICE: Pot vodi delno po Štajersko zagorski planinski poti in po E7. Pot poteka delno po asfaltu, makadamu in po gozdnih stezah.

  Planinci in vsi ljubitelji pohodništva, ki vas navdušujejo nekoliko zahtevnejše in daljše poti, pa se lahko odpravite na tako imenovane povezovalne poti:
 • 1 h 30 min – PODČETRTEK – SV. EMA: Med obema krajema poteka pot po Evropski peš poti E7.
 • 2 h 30 min – Stolp ZDRAVJA IN VESELJA – TINSKA GORA: Med obema destinacijama poteka Štajersko zagorska planinska pot.
 • 3 h 30 min – Stolp ZDRAVJA IN VESELJA – Stolp LJUBEZNI: Med razglednim stolpom Zdravja in veselja na Mali Rudnici in med razglednim stolpom Ljubezni na Žusmu je speljana planinska pot. Skupine planincev lahko hodijo tudi dlje.
 • 3 h 30 min – PODČETRTEK – ROGAŠKA SLATINA: Med obema krajema poteka pot po Evropski peš poti E7.
 • 6 h – Podčetrtek – Stolp ZDRAVJA IN VESELJA – Stolp LJUBEZNI – Kmečki turizem ŽURAJ v Ječovem: Med Podčetrtkom in obema razglednima stolpoma je speljana planinska pot. Skupine planincev lahko hodijo tudi dlje.
 • 9 h – Stolp ZDRAVJA IN VESELJA – KOČA NA BOHORJU: Planinska pot na BOHOR poteka od Stolpa ZDRAVJA IN VESELJA preko Plešivca, ki je najvišji vrh Velike Rudnice, mimo Partizanske bolnišnice v Javoršici do Klak, kjer jo na Bohor vodi Planinska pot XIV divizije.
 • 9 h – Stolp ZDRAVJA IN VESELJA – Stolp na RESEVNI: Planinska pot na Resevno vodi preko Plešivca, ki je najvišji vrh Velike Rudnice mimo Stolpa Ljubezni na Žusmu, cerkve Sv. Helene, Slivnice Pri Celju in Rifnika.

Za dodatno orientacijo obiščite našo spletno stran kjer smo za vas pripravili interaktivni zemljevid https://www.visitpodcetrtek.com/zemljevid .

Naj še spomnimo, da je bila izdelava in postavitev Stolpa zdravja in veselja plačana izključno s turistično takso in da za občino Podčetrtek pridobitev pomeni dodatno atraktivnost destinacije, ki spada v sam vrh turističnih destinacij v Sloveniji. Stolp vsak dan obišče trideset in več ljudi in želimo si, da nas kmalu obiščete tudi vi.

fJZ25m

Oglejte si še

Od
6,00 €
dalje
Lokalni spominki

NARAVNO MILO, MED - ČEBELJI VOSEK

Negovalno milo za suho in zelo občutljivo kožo, zaradi medu pa bo pomagalo tudi pri težavah z mastno kožo.

Preberi več