OBSOTELJE IN KOZJANSKO ZELENI PAKET LOKALNIH EKOLOŠKIH DOBROT

Ogled Čerčkove domačije, drevesnice in sadovnjaka ter degustacija – Ogled Kukovičičevega mlina z degustacijo – Degustacija dobrot na turistični kmetiji Mramor – Ogled Minoritskega samostana Olimje in degustacija Patrovih kapljic – Razvajanje v wellnessu Orhidelia – Večerja v restavraciji Amon

Trajanje 9:30 - 20:00

Vabljeni na enodnevni izlet, kjer boste občudovali naravne znamenitosti, raziskovali lokalno ekološko ponudbo in prisluhnili pestri zgodovini teh krajev. Poleg degustacije domačih dobrot se boste tudi sami preizkusili v izdelavi nekaterih izdelkov. Po razvajanju čutov v wellnessu Orhidelia pa sledi še pristna domača večerja v restavraciji Amon.

1
Trajanje 9:30 - 10:30

Ogled Čerčkove domačije, drevesnice in sadovnjaka ter degustacija

Na Čerčkovi domačiji si boste ogledali drevesnico in kolekcijski visokodebelni travniški sadovnjak, kjer je zasajenih več kot 100 starih sort jablan in hrušk. Sadovnjak se razprostira na 2,3 ha znotraj Kozjanskega parka in je obdelovan po načelih ekološkega kmetovanja. Vsako drevo v sklopu sadovnjaka je označeno z imenom sorte tudi v Braillovi pisavi. Po ogledu sadovnjaka vam bodo pripravili degustacijo suhih jabolčnih krhljev in soka.Čerčekova domačija

2
Trajanje 10:30 - 12:00

Ogled Kukovičičevega mlina z degustacijo

Vse, ki vas zanima kako iz žita nastane moka, bo navdušila gospa Maja, ki vam bo v Kukovičičevem mlinu prikazala postopek mletja moke na kamne. Je eden redkih delujočih mlinov na vodo v Sloveniji, ki bogato družinsko tradicijo uspešno povezuje s sodobnimi načini pridelave. Na ekološki kmetiji Kukovičič vam bodo ponudili voden ogled in degustacijo domačih izdelkov. Domov boste odnesli sveže mleto moko in zeliščni namaz, ki ga boste izdelali kar sami, ter z nasmehom na obrazu.

3
Trajanje 12:00 - 13:30

Degustacija dobrot na turistični kmetiji Mramor

Obiskali boste tudi Turistično kmetijo Mramor, kjer boste lahko poskusili pristne kozjanske dobrote – domačo ocvirkovko z domačimi dobrotami in 3 vzorce odličnih vin. Gospod Marko Mramor vam bo postregel tudi z zanimivo legendo o puščavniku. Vinograde družine Mramor ter njihov vinotoč Gruska, ki ležijo v osrčju zavarovanega območja Kozjanskega parka, obkroža prečudovita narava. Vinotoč, v katerem bodo poskrbeli za topel sprejem ter seveda za odlično hrano in pijačo, so poimenovali kar po Gruski jami, ki se nahaja le 200 metrov od vinotoča.

4
Trajanje 14:00 - 15:00

Ogled samostana Olimje in degustacija Patrovih kapljic

V majhni vasici Olimje leži v zavetju gore Rudnice prepoznaven Minoritski samostan Olimje. Nekoč prelep dvorec, nekdaj last grofov Attems, je danes samostan, kjer prebivajo manjši bratje sv. Frančiška - minoriti. Ogledali si boste tudi veličastno cerkev Marijinega Vnebovzetja, eno najlepših baročnih umetnin v naši domovini, ki stoji poleg samostana. V zavetju samostana se skriva tudi neprecenljiva umetnina - stara samostanska lekarna s freskami. Predstavili vam bodo tudi vrt z več kot 200 primerki zdravilnih zelišč in prodajalno z zeliščnimi pripravki, kjer boste spoznali njihove zdravilne čaje in degustirali Patrove kapljice.

6
Trajanje 15:00 - 18:00

Wellness center Orhidelia

Prepustili se boste razvajanju vseh čutov v čudovitem ambientu Wellnessa Orhidelia, ki ima že 10 let zapored naziv Naj wellness v Sloveniji in ponuja vrata v svet termalnih užitkov, v svet, kjer se v simbiozo združita narava in arhitektura, in svet, kjer so na prvem mestu ljudje in dobro počutje.Wellness Orhidelia

7
Trajanje 18:30 - 20:00

Večerja v restavraciji Amon

Po razvajanju v wellnessu vam bo prijala odlična večerja v restavraciji Amon. Družina Amon želi gostom vedno ponuditi najboljše, naj gre za vino, hrano, športne aktivnosti ali nastanitev. Tu se boste umirili in se naužili narave. Za razvajanje vseh čutov bodo poskrbeli v restavraciji s pristno domačo večerjo, Amonova kmetija je namreč dobitnik certifikata za ekološko kmetovanje, zato kuharji dobivajo surovine kar z domačega vrta.