DALEČ STRAN, KJER JE DOMA KULTURA IN ŽIVLJENJE

Zaradi veličastnih baročnih umetnin boste težko umaknili pogled, a dan bo poln osupljivih znamenitosti.

Trajanje 11:00 - 16:00

Od čudovitega trškega jedra, skozi katerega govori bogata zgodovina, do pogleda na živost čebelnjaka … Sladkanje ob medeni degustaciji in pristna domača obsoteljsko-kozjanska hrana na idilični lokaciji bodo izkušnjo še izpopolnili. “Kakšen dan!” boste rekli.

1
Trajanje 11:00 - 12:00

Ogled minoritskega samostana v Olimju

V majhni vasici Olimje leži v zavetju gore Rudnice prepoznaven Minoritski samostan Olimje. Nekoč prelep dvorec, nekdaj last grofov Attems, je danes samostan, kjer prebivajo manjši bratje sv. Frančiška - minoriti. Ogledali si boste tudi veličastno cerkev Marijinega Vnebovzetja, eno najlepših baročnih umetnin v naši domovini, ki stoji poleg samostana. V zavetju samostana se skriva tudi neprecenljiva umetnina - stara samostanska lekarna s freskami. Sprehodili se boste lahko po vrtu z več kot 200 primerki zdravilnih zelišč in ogledali si boste lahko prodajalno z zeliščnimi pripravki.

Samostan Olimje

2
Trajanje 12:00 - 14:00

Pristna domača hrana v družbi vrhunskih vin

Le nekaj 10 metrov nad Olimskim samostanom se nahaja Jelenov greben, kjer družina Ježovnik skupaj z osebjem vedno znova pripravlja presenečenja za svoje goste. Med njihovimi številnimi dejavnostmi je vsekakor zelo prepoznavna kulinarika. V rustikalno opremljeni restavraciji (dva gostinska objekta, ki sprejmeta 350 gostov), vam prijazno osebje nudi pristno domačo obsoteljsko-kozjansko hrano, jelenje in gobje specialitete, v vinoteki pa imajo tudi pestro izbiro vrhunskih vin iz vse Slovenije. Naj poudarimo, da se v njihovi kuhinji peče domač kruh in pršjača z ocvirki ali sezamom, tako da prijetna aroma po sveže pečenem kruhu daje restavraciji še posebno domačnost. Uporabljajo sveža zelišča z domačega zeliščnega vrta, pripravljajo pa tudi izjemne sladice, saj imajo tudi svojo slaščičarno.

 

3
Trajanje 14:00 - 15:00

Ogled čebelarstva

Spoznajte svet čebel in zakaj življenje brez njih ni mogoče. Ker je narava najboljša učiteljica, boste lahko ob spremstvu poznavalcev pri Čebelarstvu Ilek ali pri Čebelarstvu Kozmus spoznali pomen teh drobnih živalic, obiskali boste njihov panj, hkrati pa se vam bodo pocedile sline ob medeni degustaciji.

Čebelarstvo Ilek

4
Trajanje 15:00 - 16:00

Ogled trga Kozje

Naselje se omenja že leta 1016 kot dvor s 30 kmetijami. Kraj ni bil nikdar utrjen, zaradi česar je trpel ob turških vpadih, močneje ga je prizadela tudi epidemija kuge. Kozje je ponovno zaživelo prosti sredini 19. stoletja. Postalo je sedež sodnega in davčnega okraja, dekanije. V starem trškem jedru je veliko arhitekturne dediščine, tako stanovanjskih kot gospodarskih objektov ter cerkev sv. Eme in župnijska Marijina cerkev. Poleg ogleda samega centra, vas bo vodnik popeljal tudi v Šolo moje mame, Stare zapore ter Kroflnov mlin.