Rogaška Slatina PO POTEH ROGAŠKE GOSPODE

EKO ZAJTRK NA KMETIJI KODRIČ - OGLED CERKVE MARIJE TOLAŽNICE - POHOD NA DONAČKO GORO - OGLED MUZEJA NA PROSTEM ROGATEC - KOSILO V GOSTIŠČU JUTRIŠA - OGLED ČEBELARSTVA PAVLOVIČ

Trajanje 07:00 - 15:00

Spoznajte življenje med plemiči in kmeti.

1
Trajanje 07:00 - 08:00

Ekološki zajtrk na Kmetiji Kodrič

Pričnite svoje popotovanje okrepčani s slastnim ekološkim zajtrkom na izletniški kmetiji v občini Žetale. Priporočamo ogled krožne poti žetalske kulturne dediščine (Vukova domačija, Pušnikova domačija, arheološko najdišče 1000 pr. Kr.)

2
Trajanje 08:00 - 08:30

Ogled cerkve Marije tolažnice

Ustvari svojo simfonijo in za svojo srečo pozvoni na cerkvenih zvonovih cerkve Marije tolažnice. Cerkev je bila zgrajena po naročilu Rogaške gospode; rodbine Eggenberg. (parkirajte pri šoli v Žetalah in se povzpnite po kratki gozdni poti (ca. 700 m) ob petju ptic do cerkve).

3
Trajanje 09:00 - 11:00

Pohod na Donačko Goro

Odpeljite se do Rudijevega doma pod Donačko goro. Vzpon skozi bukov pragozd na vrh »Štajerskega Triglava« 884m, popijete kavo v Rudijevem domu ali zgolj občudujete razgled iz točke od koder navdušenci padalstva brez strahu vzamejo zalet za spust v dolino Rogatca (45 minut hoje od planinskega doma, ki obratuje od 1. 5. do 31. 10.).

4
Trajanje 11:00 - 12:00

Ogled Muzeja na prostem Rogatec

V muzeju ob vznožju Donačke gore, v avtentični štajerski krajini, ohranjamo srednještajersko ljudsko stavbarstvo subpanonskega tipa, značilno za Obsotelje v času od 19. do sredine 20. stoletja.

Jedro muzeja z originalnimi stavbami je z leti preraslo v največji slovenski muzej na prostem in kulturni spomenik državnega pomena. Leta 1997 je bil nominiran za evropski muzej leta.

Bogata programska dejavnost omogoča obiskovalcu, da kulturno izročilo nekdanjih graditeljev spoznava in raziskuje ter doživi svojo lastno izkušnjo dediščine.

 

5
Trajanje 12:00 - 14:00

Kosilo v gostišču Jutriša

Po pohodniškem dopoldnevu, urno na slastno kosilo v priznano gostišče Jutriša, kjer si boste nabrali novih moči.

6
Trajanje 14:00 - 15:00

Predstavitev čebelarstva Pavlovič

Predstavitev čebelarstva na kmetiji Pavlovič, degustacija čebeljih proizvodov, ogled starih panjskih sistemov, ogled čebel v zasteklenih panjih, ogled paviljona s čebelarsko opremo, ogled vrta s 150 različnimi medovitimi rastlinami in ogled čebelnjaka se zaključi s pogostitvijo medenega likerja ali medenega soka ter 2 kosa medene pite. Vsak obiskovalec prejme darilo.