PRISTNO KOZJANSKO DOŽIVETJE

Kozjansko

Trajanje 10:00 - 18:00

Kozjansko, tako neokrnjeno in pristno, da vanj sodijo le najbolj butična doživetja. Vinogradi, aktivna doživetja v objemu neokrnjene narave, vonj zelišč, gastronomska razvajanja z lokalnimi okusi, dediščina, … Elementi, ki sestavljajo Pristno Kozjansko!

1
Trajanje 10:00 - 18:00

Pristno Kozjansko doživetje

Podajte se na pot odkrivanja prvinskosti okolice Podčetrtka in izberite svoj tempo, svoje zaporedje. Izbrali smo najbolj atraktivne točke, ki obljubljajo najboljša doživetja. Podajte se na razburljivo popotovanje, ki ga bomo za vas delno organizirali, del pa prepustili vašemu raziskovanju. V roke prejmete celovit vodič z napotki za pot med različnimi doživetji, na vsaki posamezni lokaciji pa vas čaka doživetje z domačini in vodenje lokalnih ponudnikov.


Program celodnevnega izleta:

1. Tradicionalno-digitalna izkušnja v Centru za promocijo vin, kulture in turizma na Banovini

Predvideni čas: 2 uri.

Postanek nad vinogradi, v več kot 500 let starem objektu Banovina, ki je danes preurejen v sodoben Center za promocijo vin, kulture in turizma, obeta preplet tradicije in najsodobnejših tehnologij.

Ne pričakujte bogatih pogrinjkov, kristalnih kozarcev in arhivskih vin. Pričakujte domač narezek, preprost vinski kozarec, iz katerega dnevno pijejo tudi domačini in najboljša vina zadnjih letnikov iz okoliških vinogradov. Pripravite se na popolno izkušnjo resničnega, vsakdanjega dne na Virštanju, z lokalnimi vinarji, ki bodo eno-gastronomsko doživetje naredili vredno petih zvezdic. S pomočjo najsodobnejše multimedije boste videli vinograde zeleneti, trto roditi, pobirali grozdje, vonjali mošt in skozi virtualno resničnost spoznali štiri letne čase vinograda.

Doživetje sestavljajo vodeno spoznavanje zgodovine razvoja vinogradništva in vinarstva na Virštanju, digitalno – virtualna izkušnja štirih letnih časov v vinogradu in kleti, vodena eno-gastronomska degustacija najboljših vin lokalnih vinarjev in lokalne kulinarike, spominek na popoln dan.

2. Someljejsko doživetje Emino

Predvideni čas: 1,5 ure.

Osnovno eno-gastronomsko doživetje bomo nadgradili z osnovami poznavanje vin in njegovih kombinacij s hrano, katere vam bo predstavil hišni somelje v Hiši vin Emino. Vzemite si čas za Wine-pairing masterclass, ki vam bo ob diplomi za ljubiteljskega someljeja ponudil tudi znanja, ki jih boste lahko delili med svoje domače in prijatelje.

3. Od tradicionalnih jedi do vrhunskih stvaritev pri Amonu

Predvideni čas: 1,5 ure.

Jedilni list restavracije Amon se pogosto spreminja, saj skrbijo, da je večina jedi sestavljena iz svežih, domačih surovin. Del živil pridelujejo sami, ali pa jih z njimi zalagajo okoliške kmetije. Sezonsko, sveže in lokalno zagotavlja gurmansko doživetje. Restavracija Amon ima certifikat ekološke restavracije in je tudi prva ekološko certificirana restavracija v Sloveniji.

Kozjanska južna, ki vam jo bodo postregli, vključuje lokalno sezonsko juho (npr.: prežganko, obrošenka s šnitlohom, juha gozdnih sadov), glavno jed (npr.: pečena kokoš, pečena raca, kmečko nabodalo, pečenka krškopoljskega prašiča, ajdova kaša z gobami, kislo zelje, žganci, štruklji) in sladico (npr.: vinska terjed, kozjanski štrudl, zafrkača).

4. Zeliščna zgodba Herbalije

Predvideni čas: 2 uri.

Zelena in pristna kozjanska narava ponuja številna divja zelišča, ponuja pa tudi zeliščne vrtove in zgodbe. Vas zanima, kako diši na vrhu Virštanja? Posestvo Herbalija je odličen kotiček za sprostitev po kosilu, za odmik od vsakodnevnega stresa in vračanje k sebi. Naj zadiši, prepustite čute zeliščem in le uživajte.

Začetek bo dober: pozdrav z zeliščnim kolačem in domačimi zeliščnimi likerji. Ob vonju zelišč boste doživeli bioenergetski stik s kozjansko naravo, ki bo za popolnost doživetja nadgrajen z zeliščno-terapevtskim tretmajem. Najlepši spominki so spomini, a vendarle boste iz posestva Herbalija odšli tudi z majhno pozornostjo.

5. Z menihi med vrtove in najboljše čajne mešanice

Predvideni čas: 2 uri.

Prepoznaven sivkasto-beli objekt je v zgodovini izmenjaval funkciji gradu in samostana. Minoriti skrbijo za nekaj stoletij stare prostore lekarne in zeliščni vrt, v svoji trgovini pa obiskovalcem ponujajo številne napitke, zeliščne čaje, mazila in tinkture, ki jih pripravljajo po starih receptih.

Spoznajte skrite kotičke samostana, ki jih boste iskali ob vodenem ogledu. Tradicionalni stik z zelišči bo nadgradilo drsanje po sodobni pametni mizi, kjer boste spoznali dejstva tukajšnje zgodovine in razvoja zeliščarstva. Kakšen čaj najraje pijete? Kateri bi vam v danem trenutku najbolj blagodejno del? Zanimiva izkušnja delavnice, kjer boste izdelali čisto svojo mešanico in jo odnesli domov. Seveda, še en dodaten spominek se vam obeta, a njegova vsebina naj ostane skrivnost.

Čas trajanja: 1 dan

Min število oseb 2, max število oseb 8.

V primeru večjega števila oseb se cena spremeni.

Cena vključuje: Prevoz in vodenje, ogled digitalne sobe, ogled VR očala, vodena degustacija lokalne kulinarike in vina pod budnim očesom enologa, spominek, someljejsko doživetje z degustacijo, 5 hodni meni lokalnih dobrot z vinsko spremljavo, obisk Herbalije, ogled in delavnica v samostanu Olimje.